söndag 17 oktober 2010

Kanelkrans!

Den här gigantiska kransen kom till samma gång som vi bakade vaniljbullarna. Den är väldigt god och ser väldigt proffsig och fin ut! Också det här receptet kommer från Sju sorters kakor, och i boken heter den "Läcker kaffekrans" och är gjord på glutenfritt mjöl. Vi gjorde en del modifieringar i receptet, som att vi har en vanlig kanelfyllning i stället för mandelmassa.




Ingredienser:
Ugnsvärme 200 grader

50g margarin
2½ dl mjölk
1 äggula
25g jäst
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
ca 8 dl mjöl (samma mängd för glutenfritt mjöl)

Fyllning:

50g margarin
½ dl socker
2 tsk kanel

Pensling och garnering:

1 ägg
Pärlsocker


Gör så här:

1. Smält margarinet på låg värme. Häll i mjölken och värm till 37 grader om du har vanlig jäst eller 43 grader om du har torrjäst.

2. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av degspadet. (om du har torrjäst blandar du den med 2/3 av mjölet och har på degspadet på det.) Tillsätt resten av spadet och äggula, socker, salt, kardemumma, det mesta av mjölet.

3. Arbeta degen så den blir blank och smidig om du har glutenfritt mjöl behöver du arbeta längre med degen än vanligt. Degen är färdig när den släpper bunkens kanter. Jäs i ca 30 minuter under bakduk (ha lite mjöl ovanpå så torkar inte degen ut)

4. Arbeta med degen några minuter i bunken. Knåda sedan på bakbord och arbeta in resten av mjölet. Rör samman ingredienserna till fyllningen.

5. Kavla degen till en rektangel. Bred på fyllningen försiktigt så att det inte går hål på degen. Rulla degen från ena långsidan till den andra, och sätt sedan ihop ändarna. Klipp djupa jack i kransen.

6. Låt kransen jäsa på plåten i 30 min till. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter och låt svalna på ett galler. (om du gör med glutenfritt mjöl ska du frysa ner det du inte ska använda direkt för det gör att kransen torkar lätt.)

/Johanna, Frida och Caroline

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar