söndag 17 oktober 2010

Vaniljbullar!

Visserligen har kanelbullens dag redan passerat, men det är alltid bra att ha lite bullar hemma! Det är inte bara gott utan även praktiskt att frysa ner och sedan tina om man får oväntat besök. De har bullarna har vaniljsocker i stället för kanel i fyllningen, och är gjorda med mycket smör så att de blir kladdiga och goda! Passa bullarna hela tiden när de är i ugnen, för de kan se bleka ut en sekund och sedan bli brända i nästa.


Receptet kommer från ICA:s välkända bakbok Sju sorters kakor

Ingredienser:

Ugnsvärme 250 grader

150g margarin
5 dl mjölk
50g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
el. 1½ tsk kardemummakärnor
ca 1,3 dl mjöl

Fyllning:

50 g margarin
2-3 tsk vaniljsocker
½ dl socker

Pensling och garnering:

1 ägg
pärlsocker


Gör så här:

1. Smält margarinet på låg värme. Häll i mjölken och värm till 37 grader om du har vanlig jäst eller 43 grader om du har torrjäst.

2. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av degspadet. (om du har torrjäst blandar du den med 2/3 av mjölet och har på degspadet på det.) Tillsätt resten av spadet och salt, socker, kardemumma, och 2/3 av mjölet.

3. Arbeta degen så den blir blank och smidig. Tillsätt lite mer mjöl men spar ca 2 dl till utbakning. Degen är färdig när den släpper bunkens kanter. Jäs till dubbel storlek under bakduk. (ha lite mjöl ovanpå så torkar inte degen ut)

4. Arbeta med degen några minuter i bunken. Knåda sedan på bakbord och arbeta in resten av mjölet. Rör samman ingredienserna till fyllningen.

5. Dela degen i två. Kavla varje degbit till en rektangel. Bred på fyllningen försiktigt så att det inte går hål på degen. Rulla degen från ena långsidan till den andra, och skär sedan ca 1-1½ cm bitar av rullen.

6. Låt bullarna jäsa på plåten till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter och låt svalna på ett galler.

/Johanna, Frida och Caroline


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar