Brödet blir så där mjukt och fluffigt, precis som ett bra lantbröd ska bli. Om man vill ha lite brunare bröd så kan man dels pensla på lite vatten så det blir en hårdare yta, eller sätta på grillfunktionen på ugnen i några minuter. (Akta bara så de inte blir brända.)
Ingredienser:
Ugnsvärme 250 grader
1 pkt jäst för matbröd
5 dl vatten
2 msk rumsvarmt margarin
2 tsk salt
6 dl rågsikt
Ca 8 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll det ljumma vattnet i bunken och rör om tills jästen är utspädd.
2. Tillsätt salt, margarin, all rågsikt och 6 dl av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt i bunken, helst med en assistent. Tillsätt lite mer vetemjöl. Fortsätt knåda degen tills den är smidig och släpper från bunkens kanter.
3. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa i 20-30 min. Tag fram en plåt och lägg på bakplåtspapper. Sätt på ugnen!
4. Arbeta ihop degen i bunken och tag sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda degen tills den är smidig. Baka ut degen till 2 knubbiga limpor, jag gjorde dem runda men vilken form som helst funkar. Lägg dem på plåten.
5. Strö lite rågsikt över och skåra brödet med vass kniv på 3-4 ställen. Låt bröden jäsa under
bakduk ca 30 min.
6. Skjut in plåten på nedersta falsen. Sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda i 20-25 min.
/Frida, Johanna och Caroline

Länkkatalog.net
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar