tisdag 14 december 2010

Fransk Julstubbe!

Den här julstubben gjorde jag när min mamma skulle ha ett litet franskbås när Arlandagymnasiet i Märsta försökte locka till sig lite elever. Det är en förenklad version av den klassiska Bûche de Nöel, som innehåller många fler ingredienser och tar längre tid att göra. Om man vill ha kakan så fort som möjligt eller om man bakar dagen innan man ska använda den så kan man frysa ner smeten i formen ca. en timme. Efter det kan man lägga på glasyren och garnera kakan! Vi använde marsipantomtar för att garnera lite extra fint.
Ingredienser:

400 g mariekex
100 g socker
125g smör
2 äggulor
Ca 2 dl starkt kaffe
1 msk mjölk
Glasyr:

2 msk pudersocker
100g blockchoklad
2 äggulor

Gör så här:


1. Krossa kexen, tillsätt socker och blanda med det rumsvarma smöret
2. Tillsätt 2 äggulor och kaffet. Blanda tills smeten är slät. Häll smeten i en avlång form täckt i botten med bakplåtspapper
3. Ställ i kylen 24 timmar. Ta ut kakan ur formen, gör i ordning glasyren. Smeta ut glasyren
över kakan. När glasyren stelnat gör ränder (ska illustrera grov bark) och pudra med florsocker.
/Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar