Ingredienser:
Ugnsvärme 250 grader
Deg, steg 1:
50g margarin
5 dl mjölk
50g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
1,5 liter vetemjöl
Deg, steg 2:
1-2 påsar saffran
1 sockerbit eller lite brännvin att stöta saffranet med
125g margarin
1½ dl socker
1 ägg
Pensling och Garnering:
1 ägg
Russin eller pärlsocker
Gör så här:
1. Smält margarinet och häll i mjölken. Värm tills det är ljummet (37 grader med färsk jäst och 42 med torrjäst)
2. Smula ner jästen i en stor bunke eller i hushållsassistenten. (Blanda alla torra ingredienser från steg ett med jästen om du har torrjäst) Häll i lite av degspadet och rör tills det är upplöst. Häll i resten och saltet, sockret och nästan allt mjöl.
3. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa ca en timme eller till dubbel storlek.
4. Stöt saffranet med socker eller brännvin. Rör margarinet och sockret från Steg två poröst. Ha i saffran och ägg och blanda allt.
5. Arbeta in "saffransmeten" i den jästa degen. Tillsätt resten av mjölet, men spar lite till utbakningen. Knåda degen på ett mjölat bakbord och gör figurer, t.ex. vanliga lussekatter eller något kreativt. Lägg på bakplåtspapper och jäs under bakduk tills bullarna blir ungefär dubbelt så stora.
6. Pensla med ett uppvispat ägg och garnera med russin eller pärlsocker. Grädda 8-10 minuter mitt i ugnen.
/Johanna, Frida och Caroline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar