torsdag 3 december 2009

Brytbröd med solroskärnor!

Ett lätt matbröd som går ganska snabbt att göra. Det är nyttigt och om du byter ut det vanliga vetemjölet till dinkelmjöl så får du ett lågt GI på köpet! Bovetet och solroskärnorna som är i brödet är båda rika på vitaminer och mineraler vilket bidrar till nyttigheten. Perfekt till frukost eller sallader!


Ingredienser för 3 brytbröd:
2 kg mjöl (ett helt paket)
100 g jäst
12 dl vatten
msk salt
1 dl olivolja
ca 250 g solroskärnor
2 dl bovete

Gör så här:

1.
Smula ner jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37°C och häll över lite av det på jästen. Rör tills jästen är upplöst och häll sedan på resten av vattnet.

2. Häll i olivolja, salt, solroskärnor och bovete i degspadet och rör om.

3. Ha i det mesta av mjölet och arbeta ihop degen till en slät och fin boll. Degkrokar rekommenderas att använda då det är en stor deg. Låt jäsa under bakduk i 40 min.

4. Lägg upp degen på ett bakbord och knåda den lite. Dela den sedan i tre lika stora bitar. Ta en av bitarna och gör till sju mindre som du sedan rullar ihop till bollar som du lägger i ett mönster. Se förslag på bilden högst upp. Gör samma sak med alla tre degbitarna.

5. Jäs degen i ytterligare 20 minuter, och sätt på ugnen under tiden.

6. Grädda i ca 25 minuter beroende på hur stora bollar du gjorde. Låt svalna på ett galler.

/Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar