Ingredienser för 3 brytbröd:
2 kg mjöl (ett helt paket)
100 g jäst
12 dl vatten
1½ msk salt
1 dl olivolja
ca 250 g solroskärnor
2 dl bovete
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37°C och häll över lite av det på jästen. Rör tills jästen är upplöst och häll sedan på resten av vattnet.
2. Häll i olivolja, salt, solroskärnor och bovete i degspadet och rör om.
3. Ha i det mesta av mjölet och arbeta ihop degen till en slät och fin boll. Degkrokar rekommenderas att använda då det är en stor deg. Låt jäsa under bakduk i 40 min.
4. Lägg upp degen på ett bakbord och knåda den lite. Dela den sedan i tre lika stora bitar. Ta en av bitarna och gör till sju mindre som du sedan rullar ihop till bollar som du lägger i ett mönster. Se förslag på bilden högst upp. Gör samma sak med alla tre degbitarna.
5. Jäs degen i ytterligare 20 minuter, och sätt på ugnen under tiden.
6. Grädda i ca 25 minuter beroende på hur stora bollar du gjorde. Låt svalna på ett galler.
/Frida
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar