måndag 14 december 2009

Chokladkola



God och seg chokladkola som smälter i munnen!
Snabbt och lätt att tillaga och är ett billigt alternativ då du inte behöver en massa konstiga ingredienser, perfekt så här i juletider alltså! (och annars också, för den delen...)
Kolan tog ungefär 40 minuter att göra, varav 20-30 minuter är koktid.



Ingredienser:
Koka på hög/mellanhög värme.
3 dl vispgrädde
5 dl socker
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 dl kakao
1 msk smör eller margarin

Gör så här:

1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna.

2.
Blanda allt utom smöret i en kastrull med tjock botten.

3.
Låt koka, under omrörning, i 20-30 minuter. Var försiktig så att inte kolan bränner fast!

4.
Utför KULPROVET för att se när kolan är färdig.

5.
Häll i smöret.

6.
Häll upp kolan i långpannan.

7.
Ställ in kolan i kylen, eller varför inte ut på balkongen, ett litet tag för att låta den svalna.

8.
När kolan svalnat, skär eller klipp den i små rutor.

9.
ENJOY!

Kulprovet:
Används för att testa om kolan/knäcken/vad-det-nu-är-du-bakar är klar!
Använd en sked för att hälla lite kolamassai ett glas med kallt vatten.
Kan du sedan plocka upp massan och forma en kula är kolan klar!

/Johanna och Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar