Ett snabbt och enkelt recept som kommer från boken Adventsbak som man fick med Aftonbladet. Degen blir perfekt att baka ut, och fastnar inte i bordet utan figurerna lossnar lätt!
När du bakar ut pepparkakorna så kan du antingen göra det på det traditionella sättet med formar, eller låta fantasin flöda och göra dina egna mönster! Det blir ca 200 pepparkakor av en sats och degen håller sig i kylskåp i ca 2 veckor.
Baktid ca 20 minuter för degen och 1½ utbakning
Ingredienser:
Ungsvärme 200°C
250 g margarin
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
4 dl socker
2½ msk malen kanel
1½ msk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull med sirapen. Ha i vattnet och låt det svalna.
2. Blanda sockret och kryddorna ordentligt i en stor bunke. Ha i smörblandningen och rör väl.
3. Blanda mjöl och bikarbonat och blanda ner det med de andra ingredienserna. Degen ska vara ganska lös då den stelnar lite i kylen.
4. Täck över bunken med plastfolie och låt stå i kylen under natten.
5. Baka ut pepparkakorna på valfritt sätt. Grädda i ugnen 5-10 minuter. Var försiktig och håll koll på kakorna för de bränns lätt!
/Johanna och Frida
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar