tisdag 5 januari 2010

Snabb Fajitaspaj!

Den här goda pajen kan göras på många olika sätt och vis, det är bara att ändra fyllningen beroende vad man är sugen på. Jag gjorde den här pajen till min Farmors 70-årsfest då vi hade en stor buffé med olika rätter. Det fina med den här pajen är att du kan förgrädda den så den nästan blir klar och sen ställa in den i ugnen några minuter innan gästerna kommer!
Kryddblandningen gör att pajen får en lite starkare smak och är i grund och botten en tacopaj som jag har ändrat om. Jag hade paprika i min paj, det piggar upp den och gör att den ser lite festligare ut (även om det kanske inte syns på den här bilden). Du kan även pynta den med lite tomatklyftor runt om för ett ännu festligare resultat!
Pajdegen som är i receptet går självklart att använda till alla slags matpajer.

Ingredienser till degen:

2½ dl vetemjöl
125 g margarin
2-3 msk vatten
Gör så här:

1.
Blanda ihop mjölet och margarinet till en grynig massa. Ha i så mycket vatten som behövs,
du kanske inte behöver använda allt!

2.
Tryck ut degen i en pajform. Om du gillar tunna, frasiga bottnar så gör pajen i en 24 centimetersform. Ställ in degen i kylskåpet minst 30 minuter! Det gör att degen inte krymper så mycket när du förgräddar den och du får en finare form att lägga fyllningen i.

3.
Förbered fyllningen när degen står i kylen så går pajen ännnu fortare att göra.

Ingredienser till fyllningen:

400 g köttfärs
1 faijtasmix på påse
½ stor gul lök
1-2 paprikor, gärna olika färger
1-2 tomater
2 dl grädde
3 ägg
Salt och peppar

Gör så här:

1.
Stek köttfärsen och få den riktigt finfördelad. Det blir en bättre paj om det inte är en massa klumpar. Ha i en dl vatten och rör i faijtasmixen och rör om. Låt vätskan koka in, det kan ta ungefär 10 min.

2.
Hacka löken och paprikorna fint, det är samma sak som med köttfärsen, man vill inte ha stora klumpar. Skiva tomaterna tunt.

3.
Vispa ägg och grädde i en bunke. Ha i lite svartpeppar och salt om du tycker det behövs. , det här kallas äggstanning och är nog det vanligaste att använda till pajfyllning.

4.
När degen har stått i kylskåpet i ca 20 minuter så kan du sätta på ugnen på 225°C. Blanda ihop löken, paprikan och köttfärsen.

5.
Grädda pajskalet i 10 minuter. Ta sedan ut det och ha i köttfärsblandningen, sprid ut den jämnt i formen. Häll över äggstanningen så att det nästan är upp till kanten.

6.
Ställ in i mitten av ugnen och grädda i 10-15 minuter. Du ser att den är färdig när fyllningen stelnat.

/Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar