tisdag 26 januari 2010

Matbrödsbullar!

Det här brödet är snabbt och enkelt att göra! Det är också lätt att få den där fina, trådiga degen som man alltid eftersträvar när man gör bröd. Normalt så brukar jag ha vallmofrön på bröden, men nu hade jag sesamfrön eftersom jag inte hade något annat hemma. Allt fungerar bra, om du känner för det kan du experimentera lite och dela upp bullarna i olika grupper och ha olika frön på dem. Det tar ungefär en timme att göra bröden inklusive utbakning. Bröden ska jäsa i 80 minuter.



Ingredienser:
ca 24 bullar

100g smör
5 dl kallt vatten
50 g jäst
12 dl mjöl
2 tsk salt
3 tsk socker
Frön att ha på bullarna, sesam eller vallmo

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och ha i det kalla vattnet. Värm till ca 37°C.

2. Häll över vattenblandningen över jästen och rör om tills all jäst är upplöst.

3. Ha i salt, socker och mjöl. Blanda med elvisp med degkrokar på i några minuter tills allt mjöl är nerblandat i degen. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.

4. Baka ut degen med hjälp av så lite mjöl som möjligt, bröden blir saftigare då. Gör små bullar, gärna mindre än vad du tänkt från början för de sväller ganska mycket under nästa jäsning och i ugnen.

5. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk på en plåt. Sätt ugnen på 250°C. Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt svalna på ett bakgaller.

/Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar