lördag 30 januari 2010

Chokladmarängtårta!


Den här URGODA tårtan tar ca 2 ½ timme att göra (inklusive gräddningstid), och är som en vanlig marängtårta fast med kakao i botten. Den är liite mer avancerad än det vi brukar göra, och det beror på att receptet innehåller flera steg: marängbotten, chokladbotten och gräddfyllning. Hur som helst så har vi lånat receptet från en annan hemsida: recepten.se.
Tårtan ska förvaras i frysen och helst ätas samma dag, annars sjunker botten ihop.

Ingredienser:
Chokladbotten:

75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
3 msk kakao
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk.

Marängbotten:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:

3 dl vispgrädde
Valfri frukt/bär. Vi använde banan.

Gör så här:

1. Rör ihop smör och socker. Blanda först i bakpulver och kakao, och sen äggulorna, en i taget, och rör tills smeten är porös.

2. Rör i mjölet och allra sist mjölken.

3. Bred ut kakan i två runda formar med löstagbar botten.

4. Vispa äggvitorna tills du kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ut något. (prova inte för tidigt, då kan det gå illa...) Rör i socker och fortsätt vispa marängmassan tills det blir en fast marängsmet igen.

5. Bred marängsmeten ovanpå chokladsmeten i formarna.

6. Grädda tårtan på 150 grader i ca 45 minuter.

7. Ta försiktigt loss ena kakan från formen med hjälp av en stekspade och gärna ett par extra händer och flytta den till ett runt tårtfat.

8. Bred på grädden och frukten/bären. Ta sedan loss den andra bottnen och lägg den ovanpå.

9. Garnera med frukt och riven choklad.

Bottnarna kan frysas och håller i ca 3 månader.

/Johanna, Frida och Caroline.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar