torsdag 4 februari 2010

Kladdkaka med glasyr!


Den här kladdkakan med glasyr var en av vinnarna i Aftonbladets tävling för ganska länge sen nu. Men hur många gånger man än gör den här kakan så överraskar den goda glasyren med sin smak varje gång.
Kakan är lätt att göra och du kan baka botten dagen innan du ska servera den. Gör glasyren precis innan du ska ha på den på kakan, om du ställer in den i kylen så stelnar den vilket gör det komplicerat att dekorera sen. Ha gärna på lite frukt på tårtan, physalis är att rekommendera för de har en så fin orange färg. I brist på det så dekorerade vi med citronskal.
Kakan tar ungefär en timme att göra.

Ingredienser:
Botten:

100g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:

100g philadelphiaost
60g smör
2 tsk vaniljsocker
5 tsk kakao
4 dl florsocker


Gör så här med botten:

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Sätt ugnen på 175°C.

2. Blanda äggsmeten och smöret.

3. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en separat bunke. Rör ner lite i taget i smeten.

4. Grädda i 24 minuter om du har en form som är 20 cm i diameter, eller i 21 minuter om du har en 24 cm stor form.


Gör så här med glasyren:

1. Lägg philadelphiaost i en skål med det rumsvarma smöret, vaniljsockret och kakao. Mosa det med en gaffel tills det blir som en smet.

2. Sikta florsockret (genom en sil) ner i smeten och rör om.

3. Sprid ut glasyren på kakan och dekorera med frukt eller det du har hemma. Låt stå i några timmar innan servering.


/Frida, Caroline och Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar