Om man har tröttnat på sitt vanliga bröd till frukost eller mellanmål och känner att man vill prova på någonting nytt blir det här mjuka tunnbrödet ett perfekt alternativ. Det är lagom enkelt att göra och består av ingredienser som man vanligtvis har hemma. Beroende på hur grovt man vill att det ska vara kan man variera mängden vete- och grahamsmjöl samt rågsikt. Då brödet gräddas i stekpanna istället för ugn blir det lättare att hålla koll på och eftersom jäsningstiden ligger på knappt en timme tar det inte speciellt lång tid att baka. Man kan äta det antingen med pålägg eller bara ha det som det är till middagen. Det här receptet är taget från Ica.se.
Ingredienser:
ca 15 bröd
50 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1/4 (12 g) färsk jäst
1/2 tsk salt
1/dl strösocker eller brun farin
2 msk ljus sirap
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält margarin eller smör i en kastrull och häll i mjölk. Värm till 37°C.
2. Rör ut färsk jäst i mjölkblandningen. Rör ner salt, strösocker eller brun farin och ljus sirap.
3. Rör ner grahamsmjöl och rågsikt.
4. Arbeta in ca 7 dl vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg.)
5. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
6. Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15 bitar och forma till runda bullar.
7. Kavla ut varje bulle till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar.
8. Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna.
9. Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort ev. överflödigt mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen.
10. Låt brödet svalna övertäckt med bakduk. Servera!
/Caroline, Johanna och Frida
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar