fredag 12 februari 2010

Semlor!


Så här i februari-tider passar det bra att pigga upp sig med lite med trevliga saker att göra och goda saker att äta. Varför inte baka semlor? Det här ett enkelt recept som fungerar jättebra till semmelbullar. Degen räcker till ca 20 bullar men annars kan man göra dem större och lite färre. (Vi gjorde 12 st och för oss var de lagom stora...) Det går självklart bra att göra dem i olika storlekar bara man tänker på att lägga de som är likadana på samma plåt så att de små inte bränns innan de större ens har hunnit gräddas.



Ingredienser:

150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (gärna för söta degar)
1 dl socker
1/2 tsk salt
ev 2 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C.

2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölk- och smörblandningen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.

4. Tillsätt mjölet men spara 1 dl till utbakningen.

5. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills att den känns smidig.

6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 20-30 minuter.

7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och rulla ut delarna till en varsin längd. Skär längderna i ca 10 delar var, beroende på hur stora du vill ha bullarna.

8. Rulla degbitarna runda i händerna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 20-30 min.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen på 250°C i 5-8 minuter. Ta ut och låt svalna.

10. Skär bullarna ungefär på mitten så att locket blir lite mindre än botten. Lägg på mandelmassa och grädde. Dekorera med florsocker uppå. (Tips! Ha i florsockret i en tesil så blir det lättare att ha på ett jämnt lager.)




/Johanna, Frida och Caroline

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar