måndag 22 februari 2010

Gräddbakelse med björnbär!


Den här bakelsen är faktiskt en egen uppfinning. Den består av sockerkaka med citron, björnbär och grädde. Sockerkakan gjorde jag i två stycken gamla kaviarburkar av glas, och om du använder det så se till att smöra formarna ordentligt. Jag provade att göra en form av bakplåtspapper, som jag "limmade" ihop med äggvita. Limmningen fungerade bra men den var inte tillräckligt tung för att hålla smeten inne. Det rann ut i botten, men de kaviarglasen fungerade riktigt bra! Den här bakelsen passar nog bäst på mindre middagar, den ser väldigt fin och komplicerad ut!

Ingredienser sockerkaka:
4 st, Ungstemperatur 175°C
25g margarin
1 ägg
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1,5 dl mjöl
2-3 msk citronessens
0,5 dl mjölk
Fyllning:
3 dl björnbär (frysta eller färska, det spelar ingen roll)
2 dl grädde
1 tsk potatismjöl
0,5 msk socker
Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa under tiden ägg och socker pösigt.
2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggblandningen. Ha i citron, mjölk och margarin och blanda.
3. Ha i smeten i kaviarglasen, ungefär till hälften. Grädda i 15-20 minuter. Känn efter med provsticka för att se om de är klara.
4. Ta ut kakorna och låt dem svalna innan du tar ut dem ur formarna. Tina björnbären och spar den saften du får från dem. Lägg bären i en fin sil med en skål under,
pressa bären i silen så att det mesta av saften rinner ut.
5. Ta mycket försiktigt ur sockerkakorna ur formarna, jag använde en vass, tunn smörkniv till hjälp. Dela dem på mitten, ha på de urpressade bären och lite grädde på en del av kakan.
6. Häll i björnbärsvätskan i en kastrull. Ha i potatissmjölet och lite socker. Koka upp det under vispning så det tjocknar lite. Sätt sedan på andra kakdelen som ett lock och täck den lilla cylindern med grädde.
7. Garnera med ett helt björnbär och lite björnbärssås!
/Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar