söndag 7 mars 2010

Pariservåfflor!


Hemligheten bakom en fin, smidig smördeg ligger i kavlingen. En fin smördeg ska ha tydliga skikt. Bladigheten uppnår man genom att vika och kavla degen upprepade gånger, och arbeta in luft mellan de olika degskikten. Luften utvidgar sig vid gräddningen och bakverket höjer sig och blir skivigt. Det här receptet ger fin, skivig deg på enkelt sätt. Vi är ju inga proffs, och har alltid trott att smördeg är fruktansvärt komplicerat! Men vi klarade det, och då gör ni det också!


Ingredienser:
4dl mjöl
1 ¼ dl vatten
200g margarin

Gör så här:
1. Blanda ¼ av matfettet i mjölet. Arbeta samman till deg.

2.
Kavla ut degen till en kvadrat. Skiva margarinet och lägg på det.

3.
Vik ihop de 4 deghörnen över matfettet så det täcks ordentligt. Vänd degen upp och ned.

4.
Bulta försiktigt ut degen. Var försiktig så att inte margarinet läcker ut! Vik ihop degen genom att först vika 3 gånger på ena ledden och sedan 3 gånger på den andra.

5.
Lägg i kyl ca 10 min och upprepa 2 gånger.

Franska våfflor:
1 sats smördeg
Socker till kavling

Smörkräm:
½dl vatten
1½msk vetemjöl
1 äggula
½dl florsocker
75g matfett
2 tsk vanellinsocker

Gör så här:
1. Kavla ut degen till en 7mm tjock platta. Ta ut ett jämnt antal kakor, 5 cm i diametern.

2.
Lägg socker på bakbordet/smörgåspapper och kavla ut kakor med hjälp av en kruskavel (om ni har, funkar bra utan) ca 12 cm

3.
Lägg på smord plåt och grädda mitt i ugnen i 220-250 grader till dem har fått fin färg. (ca 10 min)

4.
Vispa samman vatten och mjöl till smörkrämen i en kastrull och låt koka under omrörning någon min.

5.
Ta kastrullen från plattan, tillsätt äggulan och låt massan svalna.

6.
Rör florsockret med mattfettet, och tillsätt lite i taget av äggsmeten. Rör hela tiden!

7.
Smaka av med vanillinsockret

8.
Bred krämen på våfflorna och lägg samman 2 och 2.

/Frida och Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar