måndag 3 maj 2010

Maränger!

Av två ingredienser som man nästintill alltid har hemma i köket, ägg och socker, kan man baka ihop något så gott - maränger. Man kan göra flera olika varianter, stora eller små, frasiga eller sega. Man kan också tillsätta choklad eller nötter för att göra marängerna extra speciella. Om man väljer att värma marängsmeten över vattenbad kan man få dem blanka och lite sega inuti. För att få lite extra fin marmorerad färg och en mild cholkladsmak på marängerna rör man i lite chokadsås i smeten. Hur enkelt som helst! Det enda som kan vara något jobbigt är att vänta på att de ska bli klara då de ska gräddas i ugnen i runt en timme. Och att vispa, och vispa, och vispa...


Ingredienser (ca 9 stora maränger):
7 äggvitor
5.25 dl socker
5 droppar ättikssprit
Ev. chokladsås i tub

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 130 grader, varmluft.

2. Blanda äggvita, strösocker, och ättiksprit i en rostfri bunke.

3. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.

4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop.

5. Tryck ut lite chokladsås i smeten och vänd smeten ett par gånger med hjälp av en slickepott. På det här sättet blir inte hela smeten brun utan får endast en marmorerad effekt.

6. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar