Ingredienser:
Ugnsvärme 250 grader
1 pkt jäst för matbröd
5 dl vatten
2 msk rumsvarmt margarin
2 tsk salt
6 dl rågsikt
Ca 8 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll det ljumma vattnet över jästen. Rör om.
2. Tillsätt salt, margarinet, all rågsikt och 6 dl av mjölet. Arbeta degen kraftigt i bunken. Tillsätt en dl mjöl till. Arbeta med degen igen tills den är smidig och lätt att hantera. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa i 20-30 min.
3. Tag fram en plåt och lägg på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250°. Knåda degen på ett väl mjölat bakbord. Baka ut degen till 2 knubbiga limpor. Lägg dem på plåten.. Strö lite rågsikt över och skåra brödet med vass kniv på 3-4 ställen.
4. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min. Skjut in plåten på nedersta falsen. Sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda i 20-25 min.
/ Frida, Johanna och Caroline
Geeeee miiiiig! :D
SvaraRadera