måndag 1 november 2010

Lantbröd!

Det här brödet är okomplicerat och behöver inte så mycket ingredienser. Om man vill göra brödet laktosfritt så kan smöret bytas ut mot 2 msk olja i stället. Det blir ett gott, luftig och saftig bröd och det passar utmärkt att bara ha lite smör och ost till det. Brödet kan frysas ner och tinar ganska fort när man tar upp det.



Ingredienser:
Ugnsvärme 250 grader


1 pkt jäst för matbröd
5 dl vatten
2 msk rumsvarmt margarin
2 tsk salt
6 dl rågsikt
Ca 8 dl vetemjöl



Gör så här:


1. Smula ner jästen i en bunke. Häll det ljumma vattnet över jästen. Rör om.



2. Tillsätt salt, margarinet, all rågsikt och 6 dl av mjölet. Arbeta degen kraftigt i bunken. Tillsätt en dl mjöl till. Arbeta med degen igen tills den är smidig och lätt att hantera. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa i 20-30 min.



3. Tag fram en plåt och lägg på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250°. Knåda degen på ett väl mjölat bakbord. Baka ut degen till 2 knubbiga limpor. Lägg dem på plåten.. Strö lite rågsikt över och skåra brödet med vass kniv på 3-4 ställen.



4. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min. Skjut in plåten på nedersta falsen. Sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda i 20-25 min.



/ Frida, Johanna och Caroline

1 kommentar: